понеділок, 21 січня 2019 р.

                                              Передмова.              
Збірник задач з математики містить текстові здачі , кожна з яких несе реальні інформаційні дані села Сварицевичі. В кожній текстовій задачі  числовий матеріал відповідає дійсності, дані числові значення величин і ті що потрібно знайти реальні.
Задачі зібрані в даному збірнику сприяють прищепленню любові та поваги до рідного села,почуття національної свідомості, гордості за славних земляків. Під час  розв’язування таких задач вивчаються   додаткові відомості про розвиток села, його історії. 

Укладання посібника проведено відповідно до чинної програми з математики для  5 класу загальноосвітніх навчальних закладів.

Зміст
Розділ. І.  Натуральні числа і дії з ними ……………………………
Розділ ІІ. Геометричні фігури і величини…………………………...
Розділ ІІІ. Дробові числа і дії з ними………………………………...
Розділ ІV. Відсотки. Середнє арифметичне…………………………

Сварицевицький навчально-виховний комплекс

 «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад»
Дубровицької районної ради Рівненської області






Моє село в задачах
Збірник задач з математики 5 клас


Сварицевичі   2018



Крупко Г.В. Моє село в задачах.

Рецензенти:
Полюхович  О. А., вчитель математики Сварицевицького навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад», вчитель вищої категорії.

Збірник задач з математики містить текстові здачі, кожна з яких несе реальні інформаційні дані села Сварицевичі. У кожній текстовій задачі  числовий матеріал відповідає дійсності, дані числові значення величин і ті, що потрібно знайти, реальні.
Задачі, зібрані в даному, збірнику сприяють прищепленню любові та поваги до рідного села, почуття національної свідомості, гордості за славних земляків. Під час  розв’язування таких задач вивчаються   додаткові відомості про розвиток села, його історії. 
Укладання посібника проведено відповідно до чинної програми з математики для  5 класу загальноосвітніх навчальних закладів.
Рекомендовано вчителям математики.



Схвалено методичною радою Сварицевицького НВК
(протокол № 2 від 12.01.2018р.)



     Розділ 1. Натуральні числа і дії з ними.
1.                Село  Сварицевичі одне із мальовничих сіл нашої Батьківщини. Воно розташоване серед поліських боліт та лісів. Село, яке має велику історію, адже перша згадка про  нього датується 1450 роком. Знайдіть вік нашого села.
2. За даними перепису населення 2016 року в селі Сварицевичах проживало 1995 чоловік. До 2018 року кількість населення в нашому селі зменшилася порівняно з 2016 роком на 27 чоловік. Скільки жителів в селі Сварицевичі  на даний час?
3. Село знаходиться на відстані 2 км від головної дороги. П’ятикласник зі своїми батьками вирішили поїхати на екскурсію  до Києва. Маршрутне таксі до Києва, відправляється о восьмій годині вечора.На шлях від свого будинку до автобусної зупинки вони витрачають 5 хв. Далі до зупинки Поворот  головної  дороги їдуть автобусом зі швидкістю 60 км/год. О котрій годині найпізніше п’ятикласникі з своїми батьками можуть вийти зі свого будинку, щоб встигнути на маршрутне таксі  вчасно?
4. Щороку в селі проходить фольклорний фестиваль «Водіння Куста». У  2017 році у фестивалі взяли  участь 17 колективів. Загальна кількість учасників становила 225 чоловік. З них -  4 фольклорні колективи нашого села, загальною кількістю 41 учасник. Скільки було запрошено гостей?
5.                Ідея створення історико-краєзнавчого  музею села Сварицевичі виникла в 1982 році. Всі ці роки збирали матеріали та експонати. Офіційно в 2010 році був зареєстрований музей. Зараз в ньому налічується 210 експонатів. Порахуйте скільки пройшло років від народження ідеї до її офіційного втілення в життя. Скільки років працює музей?
6. У  книзі  обліку  народжень і шлюбів по сільській раді  84  сторінки . Скільки цифр знадобиться для нумерації всіх  сторінок ?
7. Центром села простягається  вулиця  Шевченка, протяжністю 2 км. По обидва боки вулиці побудована огорожа. Обчисліть, скільки стовпів було використано, якщо  стоять вони на відстані  2 м  один від одного (розмірами стовпів знехтувати).
8. Шкільний автобус кожного дня проїжджає  10  км. Скільки кілометрів проїде автобус  з 15 до 31 січня включно при підвозі дітей до школи?
9. До 1903 року навчання в селі не проводилося, лише окремі діти заможних батьків навчалися грамоти у дяка, який не володів педагогічними знаннями. Першим навчальним роком став 1905-1906 н. р. Школа називалась церковно-приходською. Через 86 років була побудована нова сучасна школа, яка на даний час є опорним закладом. У 2006 році за підсумками всеукраїнського конкурсу Сварицевицька  школа увійшла в 100 найкращих шкіл України у номінації «Школа успіху». У якому році була побудована наша школа?
10. 5- А клас з класним керівником вирішили піти в похід по урочищах села : Берег, Глей , Гороховище , Зимник. Між  Берегом і Глеєм - 3 км , Гороховищем і Зимником- 2 км . Всього учні пройшли 15 км . Яка відстань між Глеєм  і Гороховищем ?
11. Від зупинки Коростинь  вийшов учень зі швидкістю 1 м/с. Через 20 хв виїхав шкільний автобус зі швидкістю 20 м/с. Відстань від даної зупинки до школи 2 км. Чи прийде учень і приїде автобус одночасно?
12. Випускники нашої школи поїхали на екскурсію шкільним автобусом 50 км, а потім 2 години йшли пішки зі швидкістю V км/год. Складіть вираз для обчислення загального шляху.
13. За переписом населення в 1897 році в Сварицевичах  проживало 647 чоловік. З того часу населення зросло на 1321 чоловік. Скільки промайнуло часу і яка кількість населення в селі?
14. На початку села   Сварицевичі  є ставок. Івась і Петрусь вирішили дізнатись довжину ставка. Івась і Петрусь одночасно розпочали пливти з точки на одному березі до протилежної на іншому. Хлопці рухалися зі швидкістю 1 м/с. Весь шлях вони подолали за 15 хв. Допоможіть  Івасю і Петрусю обчислити довжину ставка.
15. У 2016 році в 9 класах    Сварицевицького НВК було 27 учнів. Визначте чи можна поділити їх на два класи, якщо 3 учні вступатимуть до інших навчальних закладів, 4 учні з Бродниці, 6 учнів із Зелені збираються навчатися у Сварицевицькому НВК. Визначте кількість учнів у кожному класі, якщо мінімальна кількість учнів для поділу - 31.
16. У нашій школі навчаються 148 дівчаток і 153 хлопчиків. Сьогодні, у зв’язку із поїздкою на олімпіаду II етапу на заняття не прийшло 4 дівчинки і 2 хлопців. Скільки всього учнів прийшло на заняття?
17. В нашому селі є 18 вулиць загальною протяжністю 14400 м. Найбільші з них вулиця Шевченка довжина якої 2 км, вул. Шкільна 1300 м, вул. Партизанська 1125 м.  Решта вулиць мають приблизно однакову довжину. Знайдіть протяжність решти вулиць.
18. У 2016 році в математичному конкурсі «Кенгуру» брали участь 45 учнів нашої школи, а в 2017 році – на 7 учнів більше. Скільки учнів брало участь в конкурсі за ці два роки?
19. За переписом кількості голів худоби  населення с. Сварицевичі  числиться 212 корів, що на 468 менше ніж свиней і на 3282 менше ніж птиць, але на 81 більше ніж коней. Кількість собак – 432, що на 394 більше ніж кіз. Обчислити загальну кількість худоби.
20. Лісовий масив Хмелевиця, який тягнеться понад  дорогою, має довжину 5022м, а Шнурки – 1620 м. На скільки метрів протяжність Хмелевиці більша, ніж Шнурків?
21. В шкільну їдальню завезли 3 т овочів. Щодня куховари використовують 300 грамів овочів на кожного учня. На скільки днів вистачить овочів, якщо в школі 301 учень.
22. В школі є 2 мультимедійні дошки, що  на 6 менше ніж телевізорів  і на 3 менше ніж проекторів.  Крім того є 75 комп’ютерів, що на 69  більше ніж принтерів. Скільки одиниць оргтехніки в школі?
23. В школі 2 автобуси кожен з них містить 30 пасажирських місць. Подорожувати зібралось 14 дівчаток і втричі  більше хлопчиків. Чи вистачить всім місць в цих автобусах?
24. Сварицевицька публічно-шкільна бібліотека обслуговує 900 користувачів,  з них  301 учень. Загальна кількість примірників 24 000.  Кожен із користувачів  взяли по одній книжці, а учні по дві. Скільки примірників лишилося в бібліотеці?
25. Магазин «Надія» побудований раніше, ніж магазин «Світанок», але пізніше ніж «Орхідея». Назвіть, в якій послідовності побудовані  магазини.
26. Із шкільного подвір’я виїхав шкільний автобус із швидкістю 70 км/год. Через 2  години звідси в протилежному напрямі виїхав трактор, швидкість якого 40 км/год. Через скільки годин після виїзду автобуса відстань між ним і трактором  дорівнюватиме 470 км?
27. В день 50-ї річниці закінчення радянсько –німецької війни в селі був поставлений пам’ятник «Скорботної матері» землякам, які поклали своє життя в цій війні. В якому році встановлений пам’ятник?
28. 7 липня 1941 року село окуповано гітлерівськими військами,  звільнено 2 лютого 1944 року. Порахуйте  скільки днів село було в окупації.
Розділ 2. Геометричні фігури і величини.
1.                На урочищі Діброва стоїть вишка мобільної компанії «Київстар» , в Царському  селі - «МТС» , на Політку  - «Life». Якщо  з ,єднати всі три  вишки лініями, то утвориться рівносторонній трикутник. Знайти кути цього трикутника?
2.                Загальна площа села Сварицевичі становить 2 км2 площа території шкільного подвір,я 2,3 га. На скільки більша площа території  села від шкільного подвір'я ?
3.                 У 1976 році побудований цегельний завод, 2005 році перейшов в приватну власність. Нині на заводі виготовляють керамічні будівельні матеріали. Розміри  цегли 24см х 12см x 6 см, блоків 24см x12см x12 см. Обчислити об’єм даних будівельних матеріалів.
4.                Площа земельної ділянки прямокутної форми 2400 м2,   яка знаходиться на вулиці Шевченка 17 виставлена на аукціон. Знайдіть довжину дроту, який потрібно, щоб обгородити цю ділянку, якщо ширина ділянки 60 м.
5.                В 1982 році створено Сварицевицький  ботанічний заказник площею 2220 га. Заказник має прямокутну форму,ширина якого 4000 м2. Довжина на 1550 м2 більша від ширини. Обчисліть периметр ботанічного заказника.
6.                Бібліотека і фізичний кабінет мають однакову площу,але різну довжину  і ширину. Бібліотека має  15 м  довжини і 6 м ширини. Визначте ширину фізичного кабінету, якщо довжина його на 5 м менша, ніж довжина бібліотеки.
7.                Довжина амбулаторії в 3 рази  більша, ніж ширина, а периметр її дорівнює  120 м. Знайдіть довжину і ширину амбулаторії.
8.                Висота математичного кабінету дорівнює 3 м, що в 4 рази менше довжини. Ширина кабінету на 7 м менша,ніж довжина.  Знайти  об’єм повітр'я  в математичному кабінеті.
9.                Землі запасу та землі, не надані у власність та постійне користування в межах села Сварицевичі дорівнює 80 га, а землі загального користування становлять 690 000 м2. Обчисліть різницю між площею землі запасу і постійного користування.
10.           Територія дошкільного навчального закладу має форму квадрата. Знайдіть площу території, якщо сума довжин трьох сторін дорівнює 150 м.
11.           Стінка математичного кабінету складається із чотирьох шаф,розміри всіх однакові 1,2м x 2,2м x 0,5м.  Обчисліть об’єм всіх шаф і знайти суму площ усіх граней та суму довжин усіх ребер чотирьох шаф.
12.           У магазині «Марія» продають шоколадні плитки,які мають розміри 150см x 65см x  70см. А в магазині «Світанок» шоколадні плитки розмірами 250см x 50 см x120см. На скільки відрізняються об’єми даних шоколадних плиток?
                 
                   Розділ 3. Дробові числа і дії з ними.
1.                26 березня 1943 року під час варварського бомбардування згоріло 60 хат, що становило 2/5 загальної кількості. На даний час налічується 607 будинків. Скільки було будинків до 26 березня 1943року? На скільки зросла їх кількість до цього часу?  
2.                Шкільною екологічною вартою було зроблено 27 сміттєвих  контейнерів. 2/3  цих контейнерів розмістили по центральній вулиці Шевченка,  а решту на інших 18 вулицях. Скільки контейнерів розміщено на вулиці Шевченка? По скільки контейнерів припало на решту вулиць?
3.                Визначте середню ціну морозива, якщо у магазині «Світанок» воно коштує  5,5 грн,  у «Цумі» 6,70грн, у «Надії» 7,50 грн , «Жабці» 8 грн. Визначте магазини в яких ціна морозива найбільша і найменша?
4.                Об’єм однієї пачки цегли 0,461376 м3. Яка кількість цегли в одній пачці, якщо об’єм однієї цеглини 0,001728 м3?  Скільки цеглин у дванадцяти пачках?
5.                Площа шкільної спортивної  зали дорівнює 273 м2,а розміри стадіону
«Арена Львів» 105 x 68 м. Знайдіть площу стадіону.  Яку частину становить наш спортзал від стадіону?
6.                Народний аматорський родинний ансамбль сім’ї  Чудіновичів створений в 1971 році. Завдяки збиральницькій і популяризаторській діяльності етнографічні пам’ятки села Сварицевичі опинилися в колі зацікавлень науковців  Львова, Києва, Рівного, Польші.  Середній вік членів 60 років. Яку частину свого життя члени аматорського  родинного ансамблю  присвятили співу в колективі?
7.                Об’єм однієї пачки цегли 0,461376 м3. Яка кількість цегли в одній пачці, якщо об’єм однієї цеглини 0,001728 м3? Скільки цеглин у дванадцяти пачках?
8.                Загальна площа публічно-шкільної бібліотеки 90 м2. 7/18 цієї площі, призначено для обслуговування читачів, решта для зберігання фонду. Визначити площу для зберігання фонду та обслуговування читачів. Лісогосподарське підприємство на урочищі Стримеч має  прямокутну форму. Довжина однієї сторони цього чотирикутника становить 3/11 його периметра,  а довжина другої сторони- 4/11 периметра. Знайдіть периметр цього лісового масиву, якщо сума довжин цих сторін дорівнює 2800м.

9.                В 2017 році народилося  в селі 18 дівчаток,15 хлопчиків. Проживає в селі 345 дітей до 18 років. Яка частина  дорослого населення, якщо загальна кількість 1968 чоловік?
10.            Під час радянсько – німецької війни 260 жителів с.Сварицевичі воювали в діючій армії і партизанських загонах,  5/13-  нагороджено бойовими орденами і медалями, 6/13 – загинуло на фронтах війни. Скажіть скільки нагороджено бойовими орденами і медалями і скільки земляків не повернулося з війни?
11.           Село Сварицевичі знаходиться на відстані 30 км від районного центра Дубровиця,  що становить15/78відстані до обласного центра міста Рівного і 15/188 до столиці  України  міста   Київ. Обчисліть відстань від села до обласного центра і до столиці України.
12.           В даний час проживає в селі 1968 чоловік-це пенсіонери, діти,  доросле населення. Пенсіонери становлять 1/4 всього населення,  дітей на 114 менше ніж пенсіонерів. Скільки дітей проживає в селі?
13.           Село Сварицевичі  справді можна вважати заповідником Поліського краю. Збереглися в селі й найдавніші пам’ятники матеріальної культури. Серед таких стародавні будівлі ,  які становлять 1/8 частину,  а  решта будівлі з сучасною архітектурою. Обчисліть кількість стародавніх будинків і скільки сучасних будівель,  якщо всіх 640 дворів.
14.           Село розташоване посеред  квітучих гаїв,  щедрих лісів. Дефіцит деревини зростає з року в рік. В більшості випадків можна знайти заміну, але лісу, як живому організму невід’ємній складовій частині біосфери, заміни немає і бути не може! Щоб врятувати одне дерево від вирубки, необхідно зібрати для вторинної переробки близько 80 кг паперу. Для виготовлення одного аркуша паперу А-4 потрібно від 13 до 21 грама якісної деревини. Для виготовлення 4 млн. тонн паперу потрібно зрубати 61, 5 млн. дерев.  Скільки врятуєш дерев, якщо збереш 400 кг макулатури?  Скільки потрібно зрубати дерев, щоб виготовити упаковку аркушів А-4?
15.           В магазині «Світанок» тістечко коштує 12 грн.60 коп., а вартість морозива становить 6/7 вартості тістечка. Скільки потрібно грошей,  щоб купити чотири тістечка і дві порції морозива?

Розділ 4.  Відсотки. Середнє арифметичне.
1.                На центральній вулиці знаходиться  Свято - Георгієвський  храм  для реставрації  якого, потрібно 7 000 грн. Підприємці  подарували 2 590 грн. Скільки відсотків лишилося зібрати коштів?
2.                У   Сварицевицькому  НВК діє  всім відома шкільна учнівська адміністрація «Лідер», яка вкотре підносить імідж нашої школи,   дає можливість учням брати активну  участь у житті школи.  В ШУА входять  9 ініціативних груп в кожній по 10 чоловік із 5-11 класів. Учні 1-4 класів мають свій актив дитячої організації «Країна Барвінкова». Складається з 4 груп,  в кожній по 7 учнів. Скільки відсотків складають члени ШУА від загальної кількості учнів школи, якщо в школі навчається 301 учень?
3.                У лісовому масиві Згіщ росте 20 000 дерев, 0,09 усіх дерев становить вільха, 0,25 – береза, 0,5 - сосна,  решта - дуби. Скільки дерев кожного виду росте в Згощі?  Яку частину всіх дерев становлять дуби? Чи правильно, що половина всіх дерев - це сосна, а чверть усіх дерев – береза?
4.                В  туристсько-спортивному святі  «Котигорошко»  брали участь 110 учнів. А вчителів 20% від кількості дітей. Скільки вчителів брали участь у спортивному змаганні?
5.                У школі вже стало традицією відзначати найкращих учнів на святі «Надія краю»  підсумків  інтелектуальності,   творчості дітей.  Відомо, що номінантів  у 2015 році  було 45,  у 2016 році -37,  2017 році - 34. Знайдіть середнє арифметичне номінантів за три роки.
6.                По вулиці Шевченка знаходиться  «Ощадбанк». Банк пропонує вкладникам 15% річних. Сварицевичанин  поклав до банку деяку суму грошей і через рік одержав прибуток у розмірі 600 грн. Скільки грошей вкладник поклав до банку?
7.                У 1948 році налічувалося 700 га  орної землі,  в 1963 році в  селі проведено меліорацію земель. Після чого площа орних земель збільшилась на 1806 га. На скільки відсотків збільшилося орних земель?
8.                Населення нашого села – це маленька частиночка всієї України. Знайдіть який відсоток становить населення  с.Сварицевичі  від населення України. Якщо за статистикою 2016 р. в Україні проживало 46 млн. людей, а в селі Сварицевичі в цьому році проживало 1995 чоловік.
9.                За даними  Сварицевицької  сільради   в 2014 році одружилося 14 молодих пар, 2015 р. - 16,  2016 р. - 9,  2017 р. - 9. Обчисліть середнє арифметичне шлюбів за чотири роки.
10.           На наших болотах росте клюква, яка широко використовується в народній медицині. Лікувальні властивості клюкви обумовлені наявністю в ній органічних кислот і вітамінів. Клюквовий морс,  сік  із клюкви з медом знімають високу температуру, виводить мікроби з організму. Збирають її у вересні  або ж пізньої осені. За сезон можна назбирати 300 кг клюкви, 5% повністю хватає для власного користування, а решту продають. 1кг ягоди коштує 35 грн. Скільки можна заробити грошей, продавши решту клюкви?
11.           На території  Сварицевицького НВК знаходяться: школа, дитячий садочок, шкільна котельня. Якщо  ці об’єкти з’єднати лініями,то утвориться трикутник.   Відстань від школи  до котельні становить  3/5 довжини відстані між школою і садочком, а довжина між садочком і котельнею -120% відстані між школою і садочком. Від школи до садка 100 м. Знайдіть периметр цього трикутника.



12.           Довжина  дороги села Сварицевичі від першої зупинки до останньої (сьомої) дорівнює 4 км. З неї  освітлена 1/4 цієї дороги. Який відсоток дороги неосвітлений?
13.           За  2017 календарний рік  в селі народилося 18 дівчаток і 15 хлопчиків. На скільки відсотків зросло населення, якщо загальна кількість стала 1968?
14.           В місцевій аптеці можна придбати широкий асортимент лікарських засобів, в тому числі вітаміни. За місяць аптека продала ліків на 20620 грн., 15% з цієї суми припадає на вітаміни. Яку суму грошей витратили жителі на вітаміни?
15.           В наших лісах росте чорниця надзвичайно смачна, а головне дуже корисна.  В нас говорять  «В будинку,  де їдять  чорницю лікарю робити нічого» Зберігаючи  ягоду на зиму,  просушують її на печі, при цьому вона втрачає  40% своєї маси. Скільки треба заготовити чорниці,  щоб отримати 6 кг сухої?
16.           Для приготування одного з кулінарних вподобань сварицевичан  м’ясного делікатеса – мацика,  потрібно 3 кг м’яса. Вішають  це  кулінарне диво на місяців 5-6,  доки добре не вимерзне і не просохне. А коли вже прийде його час, то ніхто не може встояти перед пахощами такого спокусливого шедевру.  Під час сушіння мацика  втрачається  30%  маси. Яка маса нашого шедевру?

Немає коментарів:

Дописати коментар